Pitäisikö kehon matala-asteisesta tulehduksesta olla huolissaan? Olen itse raskaana ja saanut raskausdiabetesdiagnoosin. Sokeriarvoni ovat siis olleet koholla, mikä on yksi kehon matala-asteiseen tulehdukseen viittaava tekijä. Muita merkkejä voivat olla ientulehdukset ja kohonneet kolesteroli- ja verenpainearvot ja tietysti väsynyt ja voimaton olo. Minulla on aina ollut sellainen ihana elimistö, että olen voinut syödä lähes mitä sattuu sen juuri näkymättä liikakiloina tai edes finneinä. Se on mahdollistanut ja piinnyttänyt minuun melko huonoja elintapoja, joita nyt kolmenkympin ylittäneenä joudun katsomaan silmästä silmään. Jos olo on alavireinen ja vetämätön, ei 200 grammaa Fazeria ole paras ratkaisu ongelmaan!

Usein kuitenkin tartun siihen Fazeriin tai mihin tahansa kilpailevaan valmistajaan, koska se on tapa ja tapoja on vaikea muuttaa. Olen hyväksynyt sen. Kundaliinijoogaohjaajakouluttajani kertovat kerta toisensa jälkeen meditaation olevan parhaimpia välineitä omien tapojen muuttamisessa. Joitankin tapojaan on helppo muuttaa, mutta toiset vaativat enemmän työstämistä, eikä tahdonvoima aina riitä tavan muuttamisessa. Kuluneen vuoden aikana minulla on kuitenkin ollut useampia ennätyspitkiä sokerittomia jaksoja (minun tapauksessani 2 viikkoa), ja uskon meditaation lisäämisen elämääni olevan päätekijä sokerittomissa jaksoissa onnistumiseen. Oleellista tapojen muuttamisessa on myös armollisuus itseään kohtaan. Kuinka meditaatio sitten auttaa murtamaan piintyneitä tapoja?

 Molemmat aivopuoliskot, hypotalamus, otsalohko, vagushermo ja käpyrauhanen ovat aktiivisesti mukana aivojemme ja tietoisuutemme toiminnassa. Ne ovat tärkeä osa kundaliinijoogan teknologiaa. Kriyat eli harjoitussarjat, meditaatiot, mudrat eli käsien asennot, hengitys, silmien fokus sekä mantrojen käyttö vaikuttavat kaikki aivoihimme. Meditoidessa alitajuiset, automaattiset toimintatapamme tulevat puretuiksi. Miten se on mahdollista? Kun meditoidessa hengittää sisään ja ulos, esimerkiksi mantraa Sat nam (sisäänhengityksellä Sat ja uloshengityksellä naam), tulee mieleen ajatuksia, lukuisia ja lukuisia ajatuksia. Kaikki nämä ajatukset, jotka pulpahtavat mieleen meditaation aikana, ikään kuin vapautuvat sitoutuen mantraan eivätkä siksi poraudu alitajuntaan, kunhan ajatuksiin ei takerru vaan antaa niiden tulla ja mennä. Meditoidessa tarkoitus ei myöskään ole missään nimessä torjua ajatuksia tai tavoitella ajatuksettomuutta! Täytyy vain aina palata mantraan uudestaan ja uudestaan, vaikka ajatuksia tulee ja keskittyminen herpaantuu. Näin alitajuisista ajatuksistaan voi vapautua. 🙏

Sitten kun meditaation avulla on onnistunut puhdistamaan mieltään ja palaamaan neutraaliin olotilaan, on helpompi istuttaa itseensä uusia, parempia tapoja. Mutta palataan vielä siihen kehon matala-asteiseen tulehdukseen. Tahdon siitä kovasti eroon! Vaikka ei minulla mitään virallista diagnoosia olekaan, kukapa ei tahtoisi olla terveellisempi ja tuntea oloaan sitä kautta paremmaksi ja energisemmäksi? Tulehdus nimittäin vaikuttaa muun muassa hormonitoimintaan ja verisuonten toimintaan. Ja se on tulehdus! Meditaation lisäksi tulehdusta voi hillitä ja mahdollisesti poistaa

 • riittävä uni
 • säännöllinen liikunta
 • tupakoimattomuus
 • maltillinen painonpudotus
 • päivittäinen kevyt liikunta
 • terveellinen ravinto
 • ja hiljaista tulehdusta sammuttavat ruoka-aineet kuten
  marjat
  täysjyvävilja
  rasvainen kala
  neitsytoliiviöljy
  kurkuma
  sipulit ja valkosipuli
  pähkinät
  C-vitamiini
  D-vitamiini
  omega-3-rasvahapot

Yllä olevasta ruoka-ainelistasta nostan itse esiin KURKUMAN ja suosittelen sen lisäämistä omaan ruokavalioon. Jotta kurkuma imeytyisi, täytyy sen seuraksi laittaa mustapippuria. Yksi herkullinen tapa lisätä tämä superaines omaan ruokavalioon on KURKUMALATTE eli GOLDEN MILK. Molemmilla hakusanoilla löytyy lukuisia reseptejä. Yksinkertaisimmillaan:

 • Reilu mukillinen maitoa (tai kaura, manteli, soija, kookos…)
 • Noin 1,5 tl kurkumajauhetta (kaupan maustehyllystä)
 • Ripaus mustapippuria
 • Hieman tuoretta inkivääriä
 • Makeutus oman maun mukaan (hunaja, kookosnektari tms)

Lämmitä maito kattilassa, lisää mausteet, tarjoile. Jos käytät vispilää, on juomaan mahdollista saada aikaan lattemainen vaahto. Nam! Minusta tämä on parempaa kuin kahvi, mutta tiedän, ei kiistellä makuasioista.

Ja näin päästiin kehon matala-asteisesta tulehduksesta kundaliinijoogameditaation kautta kurkumalaten ääreen. Nautitaan siitä, mistä pystymme, muistetaan armollisuus itseä kohtaan ja tietysti myös toisia kohtaan sekä pyrkikäämme kiitollisuuteen. Alla vielä helppo ja mukava käytännön vinkki, jolla mieltään voi kouluttaa melkein missä tahansa:

Usein päivän aikana, tai oikeastaan melkein koko ajan mieleen nousee puheenpälpätystä, sisäistä dialogia tai muuta kaoottista. Silloin voi yksinkertaisesti päättää kuulla sisäänhengityksellä mantran “Sat” ja uloshengityksellä “naam”. Tätä voi tehdä kävelyllä, kaupan kassajonossa, juoksulenkillä, julkisessa liikenteessä, you name it. Suosittelen kokeilemaan, pienikin hetki kerrallaan riittää, jo kolmessa minuutissa koko elimistön veri on ehtinyt pumppautua sydämen läpi, minkä vaikutus näkyy verenkierrossa sekä veren kemiallisessa koostumuksessa. ❤️

Rauhaa ja rakkautta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *