Buddhalta kysyttiin kerran, mitä hän on saanut meditaatiosta? Hän vastasi: “En mitään. Anna minun kuitenkin kertoa, mistä kaikesta olen luopunut: vihasta, ahdistuksesta, masennuksesta, epävarmuudesta, vanhuuden- ja kuolemanpelosta.”

Aloin meditoimaan noin puolitoista vuotta sitten. Tyttäreni oli kaksivuotias ja menetin hermoni usein, enkä tahtonut reagoida lapseeni niin usein turhautumalla. Olin muutaman kerran käynyt kundaliinijoogatunnilla asuessani Costa Ricassa, joten aloin etsimään onlinejoogatunteja, joita voisin tehdä rauhassa kotona. Löysin kundaliinijoogatunteja, joita sitten teinkin silloin tällöin. Silloin en vielä kuitenkaan ymmärtänyt, että iso osa harjoitusta oli meditaatio, kunhan vain vähän joogailin videoiden ohjeistuksella.

Pian kuitenkin koin yllättävän muutoksen; energiatasoni nousi huomattavasti. Muistan tanssineeni tyttäreni kanssa olohuoneessa ja sisältäni kumpusi valtavaa iloa ja energiaa, jotenkin uudella ja yllättävällä voimalla. Kokemus oli valloittava ja aloin hakea lisää tietoa kundaliinijoogasta. Nyt muutamaa vuotta myöhemmin olen valmistumassa kundaliinijoogaohjaajaksi Kehto koulun mahtavasta, lempeästä ja määrätietoisesta Level I Teacher Training -ohjelmasta.

Mutta palataan siihen meditaatioon. Meditaatio on erottamaton osa kundaliinijoogaa ja siitä syystä olen siihen perehtynytkin. Itselleni meditaatiosta on tullut jopa kehollisia joogaliikkeitä mieluisampi ja lähesempi harjoitus. Koen meditaation niin käsittämättömän tehokkaana keinona löytää takaisin itsensä luo. Tarkennuksena haluan vielä mainita, että kokemukseni meditaatiosta ja ohjeet joita kerron, perustuvat kundaliinijoogan oppeihin Yogi Bhajanin mukaan. Mitä meditaatio siis oikein on?

Meditaation avulla voi muuttaa omia tapojaan, puhdistaa mieltä ja saada päivittäiset asiat hoidettua. Meditaatio on eräänlainen prosessi. Minä tahansa rauhallisena hetkenä voi istahtaa alas ja sulkea silmänsä, jolloin mieleen alkaa pulpahdella kaikenlaisia ajatuksia, paljon kaikenlaisia ajatuksia! Myös paljon ajatuksia, joita ei tahtoisi kuulla, rumia ajatuksia, ilkeitä ja vihaisia ajatuksia, rivoja ajatuksia, oikeastaan mitä tahansa ajatuksia. Jos antaa näiden ajatusten vain tulla ja mennä, se on meditoimista. Tarkoitus ei ole kieltää ajatuksia tai pyrkiä ajatuksettomaan tilaan, antaa vain ajatusten tulla ja mennä, sen kummemmin niihin takertumatta. Meditaation ei myöskään kuulu tuntua joltakin tietyltä, esimerkiksi miellyttävältä, päinvastoin, se voi olla todella haastavaa. Kuitenkin kaikki ajatukset, jotka kulkevat mielen läpi meditoidessa, eivät koskaan painaudu alitajuntaan, eivätkä ne enää palaa häiritsemään.

Siispä tämä mielen puhdistamisen menetelmä, tai toisin sanoen se, että ei vain dumppaa loputtomasti ajatuksia alitajuntaansa, on nimeltään meditaatio. Meditoidessa ajatuksia alkaa pulpahdella viimeistään kolmen minuutin kuluttua siitä, kun aloittaa. Usein ajatustulva jatkuu puolisen tunnin ajan. Tästä syystä on tärkeää, että keho pysyy paikallaa ja ryhti on suorassa. Kunhan ei liiku fyysisesti, mielikin rauhoittaa lopulta liikehdintäänsä. Kun mieli on hieman rauhoittunut, sitä seuraa äärimmäisen mukava tunne, sellainen, jota on vaikea sanoin kuvailla! Tyyni mieli ja hyvin kotoisa olo. Säännöllisellä meditaatioharjoittelulla tyyneyteen voi alkaa päästä käsiksi nopeammin. Kyseessä on myös harjoitus, jolla saa oman mielensä omaksi työkalukseen, eikä ole enää niin auttamattomasti oman mielensä impulssien orja.

Meditaatiotekniikoita on lukuisia ja meditoida voi yksin tai ryhmässä. Voi etsiä ohjattuja meditaatioita, vaikkapa netistä. Jos meditaation kokeileminen kiinnostaa, voin suositella ainakin kundaliinijoogakoulun kuukausittaisia täydenkuun ja uuden kuun meditaatioita, jotka toimivat lahjoitusperiaatteella ja tuotot menevät lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen (kohteet vaihtelevat). Näissä matalan kynnyksen meditaatiotapahtumissa on se mukavuus, ettei niihin myöskään tarvitse ilmoittautua etukäteen, eikä mitään tarvitse tietää tai osata etukäteen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *