Mitä tehdä kehon matala-asteiselle tulehdukselle?

Pitäisikö kehon matala-asteisesta tulehduksesta olla huolissaan? Olen itse raskaana ja saanut raskausdiabetesdiagnoosin. Sokeriarvoni ovat siis olleet koholla, mikä on yksi kehon matala-asteiseen tulehdukseen viittaava tekijä. Muita merkkejä voivat olla ientulehdukset ja kohonneet kolesteroli- ja verenpainearvot ja tietysti väsynyt ja voimaton olo. Minulla on aina ollut sellainen ihana elimistö, että olen voinut syödä lähes mitä sattuu sen juuri näkymättä liikakiloina tai edes finneinä. Se on mahdollistanut ja piinnyttänyt minuun melko huonoja elintapoja, joita nyt kolmenkympin ylittäneenä joudun katsomaan silmästä silmään. Jos olo on alavireinen ja vetämätön, ei 200 grammaa Fazeria ole paras ratkaisu ongelmaan!

Usein kuitenkin tartun siihen Fazeriin tai mihin tahansa kilpailevaan valmistajaan, koska se on tapa ja tapoja on vaikea muuttaa. Olen hyväksynyt sen. Kundaliinijoogaohjaajakouluttajani kertovat kerta toisensa jälkeen meditaation olevan parhaimpia välineitä omien tapojen muuttamisessa. Joitankin tapojaan on helppo muuttaa, mutta toiset vaativat enemmän työstämistä, eikä tahdonvoima aina riitä tavan muuttamisessa. Kuluneen vuoden aikana minulla on kuitenkin ollut useampia ennätyspitkiä sokerittomia jaksoja (minun tapauksessani 2 viikkoa), ja uskon meditaation lisäämisen elämääni olevan päätekijä sokerittomissa jaksoissa onnistumiseen. Oleellista tapojen muuttamisessa on myös armollisuus itseään kohtaan. Kuinka meditaatio sitten auttaa murtamaan piintyneitä tapoja?

 Molemmat aivopuoliskot, hypotalamus, otsalohko, vagushermo ja käpyrauhanen ovat aktiivisesti mukana aivojemme ja tietoisuutemme toiminnassa. Ne ovat tärkeä osa kundaliinijoogan teknologiaa. Kriyat eli harjoitussarjat, meditaatiot, mudrat eli käsien asennot, hengitys, silmien fokus sekä mantrojen käyttö vaikuttavat kaikki aivoihimme. Meditoidessa alitajuiset, automaattiset toimintatapamme tulevat puretuiksi. Miten se on mahdollista? Kun meditoidessa hengittää sisään ja ulos, esimerkiksi mantraa Sat nam (sisäänhengityksellä Sat ja uloshengityksellä naam), tulee mieleen ajatuksia, lukuisia ja lukuisia ajatuksia. Kaikki nämä ajatukset, jotka pulpahtavat mieleen meditaation aikana, ikään kuin vapautuvat sitoutuen mantraan eivätkä siksi poraudu alitajuntaan, kunhan ajatuksiin ei takerru vaan antaa niiden tulla ja mennä. Meditoidessa tarkoitus ei myöskään ole missään nimessä torjua ajatuksia tai tavoitella ajatuksettomuutta! Täytyy vain aina palata mantraan uudestaan ja uudestaan, vaikka ajatuksia tulee ja keskittyminen herpaantuu. Näin alitajuisista ajatuksistaan voi vapautua. 🙏

Sitten kun meditaation avulla on onnistunut puhdistamaan mieltään ja palaamaan neutraaliin olotilaan, on helpompi istuttaa itseensä uusia, parempia tapoja. Mutta palataan vielä siihen kehon matala-asteiseen tulehdukseen. Tahdon siitä kovasti eroon! Vaikka ei minulla mitään virallista diagnoosia olekaan, kukapa ei tahtoisi olla terveellisempi ja tuntea oloaan sitä kautta paremmaksi ja energisemmäksi? Tulehdus nimittäin vaikuttaa muun muassa hormonitoimintaan ja verisuonten toimintaan. Ja se on tulehdus! Meditaation lisäksi tulehdusta voi hillitä ja mahdollisesti poistaa

 • riittävä uni
 • säännöllinen liikunta
 • tupakoimattomuus
 • maltillinen painonpudotus
 • päivittäinen kevyt liikunta
 • terveellinen ravinto
 • ja hiljaista tulehdusta sammuttavat ruoka-aineet kuten
  marjat
  täysjyvävilja
  rasvainen kala
  neitsytoliiviöljy
  kurkuma
  sipulit ja valkosipuli
  pähkinät
  C-vitamiini
  D-vitamiini
  omega-3-rasvahapot

Yllä olevasta ruoka-ainelistasta nostan itse esiin KURKUMAN ja suosittelen sen lisäämistä omaan ruokavalioon. Jotta kurkuma imeytyisi, täytyy sen seuraksi laittaa mustapippuria. Yksi herkullinen tapa lisätä tämä superaines omaan ruokavalioon on KURKUMALATTE eli GOLDEN MILK. Molemmilla hakusanoilla löytyy lukuisia reseptejä. Yksinkertaisimmillaan:

 • Reilu mukillinen maitoa (tai kaura, manteli, soija, kookos…)
 • Noin 1,5 tl kurkumajauhetta (kaupan maustehyllystä)
 • Ripaus mustapippuria
 • Hieman tuoretta inkivääriä
 • Makeutus oman maun mukaan (hunaja, kookosnektari tms)

Lämmitä maito kattilassa, lisää mausteet, tarjoile. Jos käytät vispilää, on juomaan mahdollista saada aikaan lattemainen vaahto. Nam! Minusta tämä on parempaa kuin kahvi, mutta tiedän, ei kiistellä makuasioista.

Ja näin päästiin kehon matala-asteisesta tulehduksesta kundaliinijoogameditaation kautta kurkumalaten ääreen. Nautitaan siitä, mistä pystymme, muistetaan armollisuus itseä kohtaan ja tietysti myös toisia kohtaan sekä pyrkikäämme kiitollisuuteen. Alla vielä helppo ja mukava käytännön vinkki, jolla mieltään voi kouluttaa melkein missä tahansa:

Usein päivän aikana, tai oikeastaan melkein koko ajan mieleen nousee puheenpälpätystä, sisäistä dialogia tai muuta kaoottista. Silloin voi yksinkertaisesti päättää kuulla sisäänhengityksellä mantran “Sat” ja uloshengityksellä “naam”. Tätä voi tehdä kävelyllä, kaupan kassajonossa, juoksulenkillä, julkisessa liikenteessä, you name it. Suosittelen kokeilemaan, pienikin hetki kerrallaan riittää, jo kolmessa minuutissa koko elimistön veri on ehtinyt pumppautua sydämen läpi, minkä vaikutus näkyy verenkierrossa sekä veren kemiallisessa koostumuksessa. ❤️

Rauhaa ja rakkautta.

Miten vaikutti henkiseen hyvinvointiini se, kun sain endokannabinoidijärjestelmäni kuntoon!

Oloni on syksyyn uppoamisen sijaan tänä vuonna yllättävän energinen ja hyvä! Siitäkin huolimatta, että ruska on jäämässä taakse, lehdet putoavat ja jäljelle jää hiljainen luopuminen ja sen hyväksyminen, että maisema katoaa kosteaan, sumuiseen ja harmaaseen usvaan.  Uskon, että osasyy siihen on se, että viime kesänä kuulin ensimmäisen kerran endokannabinoidijärjestelmästä ja siitä, kuinka omaansa voi ravita. Olen keliaakikko ja lisäksi kasvissyöjä, joten olen vuosien saatossa tottunut siihen, ettei kehoni aina toimi täysillä, kun ravintoaineet eivät imeydy optimaalisesti, mikä vaikuttaa valtavasti myös henkiseen hyvinvointiin. Ja uskon tämän toimivan myös toisinpäin; henkinen hyvinvointi auttaa ravintoaineiden imeytymisessä.

Mutta palataan siihen endokannabinoidijärjestelmään ja miten se on vaikuttanut henkiseen hyvinvointiini. Mikäli sana endokannabinoidijärjestelmä tai kannabinoidit ovat sinulle täysin uusia, googlettamalla löytyy paljon tietoa! Suosittelen kurkkaamaan. Lyhyesti kyseessä on kehon suuri säätelyjärjestelmä, joka tasapainottaa ja säätelee useita kehon eri toimintoja. Endokannabinoidijärjestelmää voi tukea oikeanlaisella ravinnolla ja ennen saimmekin kannabinoideja ravinnosta, koska eläimille syötettiin rehuksi hamppua, joka sisältää kannabinoideja. Siitä on kuitenkin jo useita vuosikymmeniä, koska hamppu ja marijuana joutuivat kieltolain alle ja niiden käyttöä rajoitettiin valtavasti. Nyt hamppu (päihteetön versio!) on palannut kuluttajien saataville, mikä on mahtava juttu! Omaa säätelyjärjestelmäänsä voi jälleen tukea luonnollisesti.

Itse lisäsin ensimmäisenä ruokavaliooni Pure Gold -öljyn. Kyseessä on suoramarkkinointiyritys Kannawayn ykköstuote. Myös muita CBD -öljyjä on saatavilla ja markkinoille tulee jatkuvasti lisää valmistajia. Pure Gold -öljyssä on kaikki hampunvarresta saatavat kannabinoidit, paitsi tietysti laiton THC. Tuote ei siis ole lainkaan päihdyttävä! Ensimmäisen kuukauden aikana en huomannut mitään merkittävää muutosta hyvinvoinnissani, muuta kuin ensimmäisenä yönä nukkumaan mennessä unikuvani olivat tavallista vilkkaampia. Toisena kuukautena aloin ottamaan tehokkaampaa saman valmistajan öljyä, eli toisin sanoen öljyä, jossa on enemmän kannabinoideja kokoonsa nähden. Silloin iski tajuton väsymys. Olin pari viikkoa todella väsynyt, ja tämä kuulemma tapahtuu useille, kun lisää kannabinoidit ruokavalioon. Keho on yksinkertaisesti ollut niin kauan ilman niitä, että keho alkaa reippaasti hakeutua tasapainoon ja levossahan keho palautuu!

Mistä tiedän, että meditoin oikein? Toimiiko meditaatio ja mitä se edes oikeastaan on?

Buddhalta kysyttiin kerran, mitä hän on saanut meditaatiosta? Hän vastasi: “En mitään. Anna minun kuitenkin kertoa, mistä kaikesta olen luopunut: vihasta, ahdistuksesta, masennuksesta, epävarmuudesta, vanhuuden- ja kuolemanpelosta.”

Aloin meditoimaan noin puolitoista vuotta sitten. Tyttäreni oli kaksivuotias ja menetin hermoni usein, enkä tahtonut reagoida lapseeni niin usein turhautumalla. Olin muutaman kerran käynyt kundaliinijoogatunnilla asuessani Costa Ricassa, joten aloin etsimään onlinejoogatunteja, joita voisin tehdä rauhassa kotona. Löysin kundaliinijoogatunteja, joita sitten teinkin silloin tällöin. Silloin en vielä kuitenkaan ymmärtänyt, että iso osa harjoitusta oli meditaatio, kunhan vain vähän joogailin videoiden ohjeistuksella.

Pian kuitenkin koin yllättävän muutoksen; energiatasoni nousi huomattavasti. Muistan tanssineeni tyttäreni kanssa olohuoneessa ja sisältäni kumpusi valtavaa iloa ja energiaa, jotenkin uudella ja yllättävällä voimalla. Kokemus oli valloittava ja aloin hakea lisää tietoa kundaliinijoogasta. Nyt muutamaa vuotta myöhemmin olen valmistumassa kundaliinijoogaohjaajaksi Kehto koulun mahtavasta, lempeästä ja määrätietoisesta Level I Teacher Training -ohjelmasta.

Mutta palataan siihen meditaatioon. Meditaatio on erottamaton osa kundaliinijoogaa ja siitä syystä olen siihen perehtynytkin. Itselleni meditaatiosta on tullut jopa kehollisia joogaliikkeitä mieluisampi ja lähesempi harjoitus. Koen meditaation niin käsittämättömän tehokkaana keinona löytää takaisin itsensä luo. Tarkennuksena haluan vielä mainita, että kokemukseni meditaatiosta ja ohjeet joita kerron, perustuvat kundaliinijoogan oppeihin Yogi Bhajanin mukaan. Mitä meditaatio siis oikein on?

Meditaation avulla voi muuttaa omia tapojaan, puhdistaa mieltä ja saada päivittäiset asiat hoidettua. Meditaatio on eräänlainen prosessi. Minä tahansa rauhallisena hetkenä voi istahtaa alas ja sulkea silmänsä, jolloin mieleen alkaa pulpahdella kaikenlaisia ajatuksia, paljon kaikenlaisia ajatuksia! Myös paljon ajatuksia, joita ei tahtoisi kuulla, rumia ajatuksia, ilkeitä ja vihaisia ajatuksia, rivoja ajatuksia, oikeastaan mitä tahansa ajatuksia. Jos antaa näiden ajatusten vain tulla ja mennä, se on meditoimista. Tarkoitus ei ole kieltää ajatuksia tai pyrkiä ajatuksettomaan tilaan, antaa vain ajatusten tulla ja mennä, sen kummemmin niihin takertumatta. Meditaation ei myöskään kuulu tuntua joltakin tietyltä, esimerkiksi miellyttävältä, päinvastoin, se voi olla todella haastavaa. Kuitenkin kaikki ajatukset, jotka kulkevat mielen läpi meditoidessa, eivät koskaan painaudu alitajuntaan, eivätkä ne enää palaa häiritsemään.

Siispä tämä mielen puhdistamisen menetelmä, tai toisin sanoen se, että ei vain dumppaa loputtomasti ajatuksia alitajuntaansa, on nimeltään meditaatio. Meditoidessa ajatuksia alkaa pulpahdella viimeistään kolmen minuutin kuluttua siitä, kun aloittaa. Usein ajatustulva jatkuu puolisen tunnin ajan. Tästä syystä on tärkeää, että keho pysyy paikallaa ja ryhti on suorassa. Kunhan ei liiku fyysisesti, mielikin rauhoittaa lopulta liikehdintäänsä. Kun mieli on hieman rauhoittunut, sitä seuraa äärimmäisen mukava tunne, sellainen, jota on vaikea sanoin kuvailla! Tyyni mieli ja hyvin kotoisa olo. Säännöllisellä meditaatioharjoittelulla tyyneyteen voi alkaa päästä käsiksi nopeammin. Kyseessä on myös harjoitus, jolla saa oman mielensä omaksi työkalukseen, eikä ole enää niin auttamattomasti oman mielensä impulssien orja.

Meditaatiotekniikoita on lukuisia ja meditoida voi yksin tai ryhmässä. Voi etsiä ohjattuja meditaatioita, vaikkapa netistä. Jos meditaation kokeileminen kiinnostaa, voin suositella ainakin kundaliinijoogakoulun kuukausittaisia täydenkuun ja uuden kuun meditaatioita, jotka toimivat lahjoitusperiaatteella ja tuotot menevät lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen (kohteet vaihtelevat). Näissä matalan kynnyksen meditaatiotapahtumissa on se mukavuus, ettei niihin myöskään tarvitse ilmoittautua etukäteen, eikä mitään tarvitse tietää tai osata etukäteen.